FRIS e-bike brengt zichzelf terug na diefstal

Verzekeraar a.s.r., fietsfabrikant Sparta, beveiligingsbedrijf BHD, Fieldlab SSRMainports en de samenwerkende gemeenten op het eiland Voorne-Putten slaan de handen ineen om gestolen goederen terug te brengen bij de rechtmatige eigenaren. De nieuwe dienst FRIS (Find, Recover & Insure Service) start met tienduizend e-bikes die Sparta op de markt brengt met een permanente internetverbinding waardoor een gestolen fiets gelokaliseerd kan worden.

Speciale opsporingsambtenaren zorgen dat de fiets gevonden wordt en terugbezorgd bij de rechtmatige eigenaar. FRIS is een publiek-private samenwerking tussen gemeenten, een verzekeraar, een fietsfabrikant en een speciale control room om het probleem van de diefstal in goed overleg met de politie aan te pakken. Door het bundelden van hun kracht en kennis wordt een dienst ontwikkeld die het mogelijk maakt gestolen goederen niet alleen via een app te traceren, maar ook naar de eigenaar terug te brengen.

De e-bikes zijn voorzien van een GPS-module. Door de koppeling van de fiets aan het internet wordt onder meer de FRIS opsporingsservice ontsloten. Op het moment dat de e-bike wordt gestolen, kan de eigenaar dat melden via de control room van FRIS. Een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) van de gemeente spoort de fiets op en zorgt dat deze terugkomt bij de rechtmatige eigenaar. Verzekeraar a.s.r. / Europeesche Verzekeringen ontwikkelt een speciale fietsverzekering voor de e-bikes die zijn aangesloten op de FRIS service.

Voor de FRIS e-bike service wordt door BHD Nederland een control room ingericht, dat zich 24/7 richt op het traceren van e-bikes. Buitengewoon opsporingsambtenaren in dienst van FRIS worden opgeleid voor het terugbrengen van gestolen goederen. FRIS vestigt zich op Voorne-Putten in het SSRMainports fieldlab in Nissewaard.

De dienst start begin 2017 met een proef. Als de proef succesvol is, wordt in 2017 gestart met eenzelfde initiatief voor de bouw en logistiek. Het is de bedoeling dat de dienst op termijn deels wordt bekostigd met het geld dat vrijkomt uit de verminderde schadelast voor verzekeraars.