Havenbedrijf Antwerpen breidt toegangscontrole Nedap uit naar nieuw Havenhuis

Havenbedrijf Antwerpen breidt toegangscontrole Nedap uit naar nieuw Havenhuis

Het Havenbedrijf Antwerpen vertrouwt al sinds 2005 op het AEOS toegangscontroleplatform van Nedap. Twaalf jaar later breidt het Havenbedrijf het systeem probleemloos uit naar zijn prestigieuze nieuwe hoofdzetel.

Recentelijk werd het nieuwe Havenhuis geopend, dat technische en administratieve diensten van diverse locaties in het havengebied samenbrengt. Eén van de vijfhonderd gebruikers van dit nieuwe architectonisch hoogstaande pand is Marc de Caluwé, network engineer. “Een goede beveiliging is voor ons heel belangrijk. Daarom rustten we reeds in 2005 een groot gedeelte van de 56 gebouwencomplexen op ons 120 vierkante kilometer grote havengebied uit met het AEOS toegangscontroleplatform. Voor ons is het de logische keuze om het nieuwe Havenhuis daaraan toe te voegen.”

“We hebben ons eigen 170 kilometer lange glasvezelnetwerk. Dat netwerk is de backbone van onze activiteiten, dus dat onderhouden we vanzelfsprekend goed. We kozen in 2005 voor AEOS omdat het op IP gebaseerd is en we het dus op het glasvezelnetwerk konden aansluiten. Als ons glasvezelnetwerk het doet, doet ons toegangscontrolesysteem het ook. Hoewel AEOS ook blijft functioneren indien ons netwerk toch uitvalt, waardoor we altijd goed beveiligd zijn.”

“Een andere reden om destijds voor AEOS te kiezen en het nu uit te breiden naar het nieuwe Havenhuis was de compatibiliteit met de Alfapass. Momenteel beheren we vijfduizend (Alfa)passen in AEOS. Die zijn van zowel medewerkers als schippers en vrachtwagens die komen laden en lossen. De pas geeft hen toegang tot alle voor hen van toepassing zijnde havengebouwen, zowel die in Antwerpen als in Zeebrugge. Na elf jaar hebben we 385 deuren op AEOS draaien, maar dat aantal groeit gestaag door.”

“Voorheen hadden we sleutelplannen, waarmee we medewerkers voor al onze gebouwen van sleutels voorzagen. Dat was moeilijk beheersbaar en tijdrovend. Door AEOS konden we onze sleutelplannen drastisch vereenvoudigen, wat ons veel kosten en tijd bespaart. Het geringe aantal sleutels dat nu nog in omloop is, kunnen we bovendien veel makkelijker beheersen door het integreren van Traka sleutelkasten in AEOS. Als iemand een sleutel uit de kast heeft gepakt en die niet heeft teruggehangen weten we wie welke sleutel in zijn bezit heeft. Zo weten we zeker dat de sleutels worden teruggehangen op hun plek en niet verloren gaan”, besluit Marc de Caluwé.

Het nieuwe Havenhuis heeft de parkeerplaatsen beter beschikbaar gemaakt door middel van de Sensit van Nedap Identification Systems. Dit product vermindert zoekverkeer in de parking van het nieuwe Havenhuis door het aantal beschikbare parkeerplaatsen duidelijk inzichtelijk te maken voor de bestuurder. Ook voorzag het nieuwe Havenhuis zijn publieke toegankelijke bibliotheek van antidiefstal detectie van Nedap Library Solutions om de diefstal van boeken tegen te gaan.