Intelligente videobewaking tijdens Hikvision Roadshow in Utrecht en Eindhoven

Intelligente videobewaking tijdens Hikvision Roadshow in Utrecht en Eindhoven

De nieuwste camera’s en recorders die beschikken over geavanceerde software die betrouwbaar gezichten en voertuigen kan herkennen voor onder meer detectie van indringers op terreinen en toegangscontrole tijdens evenementen. Hikvision toonde tijdens de Artificial Intelligence Roadshow in Utrecht en Eindhoven de talloze mogelijkheden van het uitgebreide aanbod aan producten voor intelligente videobewaking.

Speciaal voor de roadshow zijn drie trucks volledig ingericht met de nieuwste videosystemen van de fabrikant. De trucks rijden enkele maanden door heel Europa en doen in totaal 71 steden aan. Deze week stond Nederland op het programma. Bij Kinepolis in Utrecht en het Evoluon in Eindhoven konden bezoekers zelf de nieuwe wereld van intelligente videobewaking met innovaties van Hikvision ontdekken.

Nieuwe technologie├źn die live werden gedemonstreerd in de truck waren onder andere gezichtsherkenning en het nauwkeurig tellen van mensen in bijvoorbeeld winkels, waarbij het mogelijk is om per persoon de tijd dat deze staat te wachten voor de kassa automatisch te berekenen. Winkeliers kunnen deze informatie benutten om de drukste tijden in de winkel te bepalen en aan de hand daarvan meer of minder personeel in te zetten.

De intelligente software kan mensen en hun gedrag herkennen, waarbij onder meer metadata als geslacht, leeftijd en kleding wordt opgeslagen, maar ook of iemand een bril draagt, te voet is of per fiets en eventueel in het gezelschap van andere personen en op welke tijdstippen. Iedere persoon of voertuig in beeld krijgt een ‘tag’ en zowel live als opgenomen beelden zijn zeer doeltreffend te doorzoeken. Met het nieuwe Facial Tracing kan van een persoon worden bepaald in welke ruimtes van een gebouw deze is geweest en wanneer.

Vergelijkbaar kunnen in het verkeer niet alleen voertuigen worden geteld, maar kan ook de snelheid worden gemeten zonder dat hiervoor een apart radarsysteem nodig is. Voertuigen worden niet alleen herkend aan de hand van het kenteken, maar ook kleur en merk. Door op verschillende punten voertuigen te detecteren, kan automatisch betrouwbaar de snelheid worden bepaald.

Tijdens verschillende presentaties was aandacht voor actuele onderwerpen als cybersecurity, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de gevolgen daarvan voor intelligente camerasystemen en het effici├źnt opslaan van grote aantallen hoge resolutie camerabeelden. Voor dat laatste waren oplossingen te zien van WD en Seagate. In de truck was live te zien hoe de privacy kan worden gegarandeerd door een functie die gezichten van alle mensen die in beeld komen automatisch onherkenbaar maakt.

In het mei-nummer van BEVEILIGING volgt een uitgebreid verslag van de roadshow en de mogelijkheden voor intelligente videobewaking van Hikvision.