Nieuwe ARTPEC-9 chip Axis Communications biedt geavanceerde beeldverwerking, AI-analytics en versterkte cybersecurity

Nieuwe ARTPEC-9 chip Axis Communications biedt geavanceerde beeldverwerking, AI-analytics en versterkte cybersecurity

Axis Communications heeft de negende generatie van zijn speciaal ontwikkelde system-on-chip (SoC) gepresenteerd. De ARTPEC-9 verfijnt de mogelijkheden en functies van de eerdere generaties, met een zeer lage bitrate, AI-gedreven analytics, hoogwaardige beeldverwerking en verbeterde cybersecurity.

Bovendien ondersteunt ARTPEC-9 de bewezen AV1 videostandaard van de Alliance for Open Media (AOM). Samen met Axis Zipstream maakt AV1 het eenvoudig om de opslagkosten te verlagen zonder compromissen te sluiten voor forensische details.

“ARTPEC-9 is de eerste SoC die AV1 ondersteunt. Het resultaat is een aantrekkelijke bitrate en een grote compatibiliteit voor klanten. Dit is echt heel goed nieuws voor de sector”, vertelt Johan Paulsson, Chief Technology Officer bij Axis Communications. “De kernwoorden zijn ‘eenvoudige toegang’ en ‘open’. Deze sluiten perfect aan bij de manier waarop we werken om onze belofte na te komen, namelijk: innoveren voor een veiligere en slimmere wereld. Bovendien is de ARTPEC-9, net zoals al onze andere SoC’s, speciaal gemaakt voor hoogwaardige netwerkvideo. En zoals altijd hebben we het productieproces volledig in eigen hand.”

Hoogwaardige beelden

ARTPEC-9 gebruikt de krachtige technologieën van Axis, die ingezet worden voor beeldverwerking onder moeilijke lichtomstandigheden, zoals Axis Lightfinder en Axis Forensic Wide Dynamic Range (WDR). Deze vormen de basis voor Axis Scene Intelligence-technologie, die de prestaties verbetert van analysetoepassingen. Dat resulteert in consistente resultaten en snelle, nauwkeurige forensische zoekmogelijkheden met een minimum aan valse alarmen, zelfs onder moeilijke bewakingsomstandigheden. Dankzij ARTPEC-9 en de zeer uitgebreide ervaring die Axis heeft met beeldverwerking, kunnen beveiligingsteams betrouwbare, hoogwaardige resultaten bereiken in elke situatie.

Cybersecurity vormt de basis voor het ontwerp van de ARTPEC-9. Met functies als secure boot en ‘signed OS’ is elk apparaat beveiligd tegen cyberdreigingen. De ARTPEC-9 chip is in-house ontwikkeld en Axis heeft het productieproces volledig in eigen hand, waardoor de beveiliging van apparaten nog beter wordt.

Analytics van de volgende generatie

ARTPEC-9 zet de deur open voor meer geavanceerde AI-analytics en betere prestaties die ‘verder’ kunnen kijken. “We doelen dan op analyses die kleinere objecten kunnen detecteren en eerder getriggerd worden om bruikbare inzichten te leveren voor beveiliging, veiligheid en operationele doeleinden. Voorbeelden van verbeteringen zijn een grotere nauwkeurigheid en analyses die meer objectklassen kunnen herkennen en onderscheiden. Het resultaat is een meer granulaire en genuanceerde objectclassificatie”, aldus Johan Paulsson.

AV1, de volgende generatie open video-encodingstandaard voor het streamen van media naar bewakingssystemen, wordt ondersteund door ARTPEC-9. In combinatie met verbeterde beeldverwerking levert de ARTPEC-9 hoogwaardige video. Deze biedt ongeëvenaarde details, helderheid en de beste bitrate in zijn klasse. Samen met Axis Zipstream geeft AV1 probleemloze video zowel op locatie als in de cloud. AV1 wordt op dit moment ondersteund door AXIS Camera Station. Leveranciers van belangrijke VMS-oplossingen, zoals Genetec en Milestone, gaan in de toekomst ook ondersteuning voor AV1 bieden.

Vanaf begin 2025 worden specifieke netwerkvideoproducten van Axis voorzien van de ARTPEC-9 SoC.