Sony 4K-camera’s ‘intelligente ogen’ van EDGE in Amsterdam

Sony 4K-camera’s ‘intelligente ogen’ van EDGE in Amsterdam

Sony 4K bewakingscamera’s zijn de ‘intelligente ogen’ van EDGE Olympic, een van de meest geavanceerde en duurzame kantoorlocaties van Amsterdam. De robuuste minidome camera’s leveren heldere beelden van de stroom aan medewerkers en bezoekers van de in het gebouw gevestigde bedrijven zowel binnen als buiten. Dankzij de lichtgevoeligheid komen de toegangen en parkeergarages ook in het donker goed in beeld.

EDGE Olympic werd geopend in mei 2018 en biedt meerdere huurders een oppervlakte van meer dan elfduizend vierkante meter in de omgeving van het Olympisch Stadion in het zuiden van Amsterdam. Doelstelling was het creëren van creatieve en energiezuinige werkplekken voor commerciële huurders. Het gebouw beschikt over een hoogwaardige digitale infrastructuur die mensen, apparaten, sensoren en informatie met elkaar verbindt via een beveiligd cloudplatform.

Een voorname rol in het intelligente ontwerp van EDGE Olympic spelen dertien Sony SNC VM772R 4K minidome camera’s, die zijn geïnstalleerd door Lancker Wolters. Deze camera’s zijn geïntegreerd met een video management systeem van Genetec om gezamenlijk een uitgebreid systeem voor videobewaking en gebouwbeheer te vormen.

Ontwikkeld voor 24/7 toepassing onder alle denkbare weersomstandigheden, beschikken de SNC VM772R camera’s over een zeer gevoelige 1.0-type Exmor R CMOS-beeldsensor. Deze levert een vier keer hogere resolutie dan Full HD en de camera’s kunnen heldere en uiterst gedetailleerde 4K videobeelden vastleggen in vrijwel volledige donkere omgevingen. Dit betekent dat mensen en voorwerpen bij vrijwel iedere lichtsterkte duidelijk herkenbaar zijn en draagt bij aan een optimale doorlopende beveiliging van medewerkers, toeleveranciers en bezoekers in en om het gebouw.

In de toekomst zal de videodata naar verwachting verder gaan bijdragen aan het optimaliseren van het gebouwbeheer. Intelligente analyse van het gebruik van gezamenlijke ruimtes of de manier waarop mensen zich door het gebouw verplaatsen kan bijvoorbeeld leiden tot nieuwe methodes om ruimtes te reserveren of een efficiënter verbruik van verwarming, verlichting en schoonmaakdiensten.

De SNC-VM772R camera’s bewaken ook de parkeergarage van EDGE Olympic, waarbij op basis van kentekenherkenning alleen toegang wordt verleend aan voertuigen in de database van medewerkers en geregistreerde bezoekers en de slagboom automatisch wordt geopend bij vertrek. Hierdoor is ook altijd direct duidelijk of een bepaalde werknemer aanwezig is in het gebouw, belangrijke informatie bij bijvoorbeeld een ontruiming.