UTC neemt GE Security over voor 1,8 miljard

Het Amerikaanse industriële conglomeraat United Technologies (UTC) neemt voor 1,82 miljard dollar General Electric Security over. UTC is het moederbedrijf van onder andere Chubb Varel en Ajax Chubb Brandbeveiliging. GE Security stond al enige tijd in de ‘etalage’. Het bedrijf is met 4700 medewerkers actief in 26 landen. De overname wordt definitief na goedkeuring door mededingingsautoriteiten.

Het was bekend dat General Electric al enige tijd van zijn security-tak af wilde. UTC was een voor de hand liggende koper, omdat het concern de laatste jaren al diverse andere beveiligingsbedrijven heeft overgenomen. De overname omvat acht fabrieken, waar de meest uiteenlopende beveiligingsproducten worden gefabriceerd. Ook de brandbeveiligingstak van GE Security maakt deel uit van de overeenkomst. Dat specialisme verwierf het overgenomen bedrijfsonderdeel van GE nog maar vijf jaar geleden voor een bedrag van 1,4 miljard dollar van Edwards Systems Technology.

In april verkocht GE voor een bedrag van 580 miljoen dollar al een deel van de beveiligingsactiviteiten aan het Franse Safran. Ook een ander klein onderdeel werd al eerder afgestoten. Wat overgebleven is, komt nu in één keer in handen van UTC. GE Security is destijds overigens ook vooral door acquisities tot stand gekomen. Overgenomen bedrijven zijn onder andere CoVi, Casi-Rusco, Interlogix, VisioWave en International Fiber Systems.

UTC nam eerder Lenel Systems over en in Nederland de bekende bedrijven Initial Varel en Ajax Brandbeveiliging. Louis Chenevert, president van UTC, verklaarde dat zijn bedrijf met de overname haar positie in de beveiligingsmarkt wil versterken en dat vanaf 2011 rendement uit de investering wordt verwacht. Het is niet bekend wat met de bestaande merknamen gaat gebeuren.