Axis lanceerde 25 jaar geleden de eerste netwerkcamera ter wereld

Axis lanceerde 25 jaar geleden de eerste netwerkcamera ter wereld

De AXIS 200 netwerkcamera, ‘s werelds eerste netwerkcamera, viert deze maand zijn 25ste verjaardag. Met deze camera heeft Axis Communications in september 1996 de basis gelegd voor de overgang van analoge naar netwerkgebaseerde videobewaking en daarmee ook de eerste stap gezet naar het Internet of Things (IoT) in de beveiligingsindustrie.

De AXIS 200, ook wel ‘NetEye’ genoemd, was de eerste netwerkvideocamera die rechtstreeks op het internet of een intranet kon worden aangesloten. Het idee voor deze camera ontstond in een tijd waarin Axis al het nodige pionierswerk verrichtte door netwerktechnologie te gebruiken om print- en opslagservers met elkaar te verbinden, ook wel ThinServer-technologie genoemd.

Begin jaren negentig was Martin Gren, medeoprichter van Axis, op zakenreis in Tokio om nieuwe klanten te ontmoeten. Eén van hen bleek een voorraad analoge camera’s te hebben die moeilijk te verkopen was. De klant wist dat Axis had geëxperimenteerd met technologie om netwerken slimmer te maken en vroeg Gren of het mogelijk was om de camera’s op een netwerk aan te sluiten.

Gren zag het zakelijke potentieel en een idee was geboren. Wat hij toen niet wist, was dat Axis-engineer Carl-Axel Alm al bezig was met de ontwikkeling van een prototype voor een netwerkvideoconferentiesysteem. Ze besloten deze technologie te gebruiken voor hun netwerkcamera en zo werd op 17 september 1996 de AXIS 200 gelanceerd.

Bijzonder is dat het ontwikkelingsproces van deze camera zich afspeelde in een tijd waarin het wereldwijde web nog lang niet overal bekend was. Het werd vooral gebruikt door engineers en -specialisten. “We maakten het product omdat het kon, niet omdat de markt het nodig had”, herinnert Gren zich. “Maar toen we beurzen voor de beveiligingsbranche bezochten, zoals IFSEC, werd ons duidelijk dat de bestaande, overwegend analoge technologie verouderd was. En met de technologie was ook het bedrijfsmodel van de videobewakingssector verouderd.”

Dankzij de innovatieve netwerktechnologie, een indirect, schaalbaar verkoopmodel en het ongebruikelijke camera-ontwerp, dat keer op keer de aandacht van de media wist te trekken, haalde Axis steeds meer opdrachten binnen: in de eerste twee jaar – na de lancering van de eerste netwerkvideocamera – verkocht Axis 14.000 stuks, tot meer dan een miljoen geïnstalleerde netwerkcamera’s binnen tien jaar na de lancering.

Met de technologie van toen, leverde de AXIS 200 één frame per zeventien seconden oftewel drie frames per minuut. Het bleek, precies 25 jaar geleden, de eerste stap in de evolutie van Axis naar technologieleider op het gebied van netwerkbeveiligingsoplossingen. Tegenwoordig heeft het Zweedse bedrijf, gevestigd in Lund bij Malmö, een assortiment van meer dan 150 cameramodellen voor verschillende toepassingen en segmenten, en klanten in meer dan 50 landen. Naast camera’s omvat het portfolio nu ook oplossingen voor videoanalyse en toegangscontrole, evenals bodycams, intercoms en audiosystemen.

“We zijn er erg trots op dat we worden gezien als een pionier en technologieleider in de beveiligingsindustrie”, zegt Philippe Kubbinga, Regional Director Middle Europe bij Axis. “Wij hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de overgang van analoge naar netwerkoplossingen en blijven onze visie om te innoveren voor een slimmere en veiligere wereld nastreven. Of het nu gaat om panoramische, thermische of PTZ-camera’s, videomanagementsoftware, of om toegangscontrole- en netwerkaudio-oplossingen, we kijken ernaar uit om met onze innovatieve producten de toekomst van netwerktechnologie vorm te geven.”