Beveiliging en integriteit

Beveiliging en integriteit

Integratie, innovatie en integriteit waren de thema’s van een evenement dat op 18 april plaatsvond bij Omnisport in Apeldoorn. De organisatoren EAL, Griffid en NoRisk Keymanagement hadden een keur aan sprekers uitgenodigd, waarbij vooral beveiliging in zorginstellingen centraal stond.

Onder leiding van de in integriteitvraagstukken gespecialiseerde Karin Ingelse sprak facility manager Louis Kooyman over de beveiliging binnen het Erasmus MC in Rotterdam. Hij vertelde over de compartimentering, de geautomatiseerde toegang en de camerasystemen, die binnen de nieuwe meldkamer functioneel zijn geïntegreerd. Ook BHV is een belangrijk aandachtspunt in het uiterst complexe bouwwerk. Op cameragebied zijn diverse noviteiten toegepast, om de centralisten in de meldkamer van zo interessant mogelijke beelden te kunnen voorzien. Ook het sleutelbeheer is bijzonder. Sleutels mogen het gebouw niet verlaten. Alle sleutels die niet in gebruik zijn op een bepaald moment, worden opgeborgen in een Traka-sleutelkast. Tot slot beschreef Kooyman hoe enorm veel partijen binnen het ziekenhuis al of niet direct bij de veiligheidszorg betrokken zijn. Dat maakt het volgens hem des te meer noodzakelijk dat het wat techniek betreft zo eenvoudig mogelijk georganiseerd wordt.

Jos Raaijmakers van het gelijknamige adviesbureau legde uit hoe security-management binnen een organisatie is in te bedden. Om te voorkomen dat met een kanon op een mug geschoten wordt, is het volgens hem belangrijk om uit te gaan van respectievelijk context, risicoprofiel, risicoinventarisatie, maatregelen en evaluatie. Met een handige methodiek toonde hij aan hoe risico’s zijn te concentreren om de beveiliging zo eenvoudig mogelijk te maken.

Gjalt Voolstra van de politie vertelde tot slot over de organisatorische veranderingen bij zijn werkgever en met name over de consequenties daarvan voor de facilitaire organisaties. Customer Care is de nieuwe norm bij deze afdelingen. Er was volgens hem echter nog veel te doen, voordat het hele nationale korps naar het nieuwe model hervormd zou zijn.

De bijeenkomst vond plaats in wielerstadion Omnisport in Apeldoorn en dat betekende na afloop uiteraard fietsen voor de deelnemers. Na een inleiding door oud-wielrenner Henk Lubberding werden de racefietsen beklommen om per deelnemer vijftig door de organisatoren aan Stichting Alpe d’HuZes geschonken euro’s bij elkaar te fietsen.