G4S app houdt hooligans uit stadion

G4S app houdt hooligans uit stadion

Met de nieuwe Voetbalwet is het makkelijker geworden om hooligans uit stadions te weren. De uitvoering van de wet is echter niet zo eenvoudig. Rechters vinden het te ver gaan als overlastveroorzakers zich elke wedstrijd op het politiebureau moeten melden als bewijs dat zij niet in het stadion zijn. Met innovatieve technologie, ontwikkeld door G4S, is dat ook niet meer nodig.

De op verzoek van de KNVB ontwikkelde technologie bestaat uit een speciale smartphone, die gedurende het stadionverbod door G4S aan de gestrafte ter beschikking wordt gesteld. Het toestel is alleen geschikt om voorafgaand aan en tijdens wedstrijden de locatie door te geven. “Er zijn vanzelfsprekend verschillende voorzieningen getroffen om fraude tegen te gaan”, zegt René Hiemstra, Director Government binnen G4S Nederland. “De belangrijkste is een vingerafdrukscanner. Daarmee is zeker dat het toestel door de persoon met het stadionverbod wordt bediend.”

Kort voor en driemaal tijdens wedstrijden ontvangt de persoon met het stadionverbod een verificatieverzoek. Als hieraan met een vingerscan gevolg wordt gegeven en de GPS-coördinaten aangeven dat de persoon zich niet in de buurt van een stadion bevindt, is er verder niets aan de hand. “Als hij wel bij het stadion is, niet reageert of het toestel probeert te saboteren, geven wij dat door aan de politie en krijgt de overlastveroorzaker met het strafrecht te maken.” Dat laatste is niet standaard het geval, want naast de rechter kan ook de KNVB een stadionverbod opleggen en vanaf komende zomer kunnen ook burgemeesters dat.

Op het moment draait een proef bij voetbalclub RKC Waalwijk. Een tiental personen met een stadionverbod test het systeem uit in ruil voor strafverkorting. Hiemstra: “De proef heeft inmiddels aangetoond dat de technologie stabiel en schaalbaar is. We kunnen het systeem nu dus ook landelijk uitrollen.” Het is natuurlijk de vraag of de technologie ook op termijn betrouwbaar blijft. Hiemstra erkent dat het een continue technologische wapenwedloop zal blijven. “Daarom blijven we altijd bezig met doorontwikkeling. Het huidige concept is gebaseerd op de technologie die wij destijds voor Justitie hebben ontwikkeld om mensen met huisarrest te controleren. Intussen zijn we al weer heel wat verder.” Hiemstra ziet ook tal van mogelijkheden buiten de voetbalwereld. “Denk aan evenementen en aan uitgaansgeweld. Met deze oplossing kunnen wij ook vervelende cafébezoekers uit de uitgaansgebieden houden.”