Hoffmann Statistiek: kwart middelgrote en grote organisaties had cybercrime-incident

Ongeveer 25 procent van de middelgrote en grote organisaties in Nederland heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met een cybercrime-incident. Toch nam bijna geen enkele organisatie na een incident structurele maatregelen. De zichtbaarheid van het werk van cybercriminelen nam in 2015 toe. Niet alleen door het aantal bekende aanvallen, maar ook door de grote impact ervan.

Het bewustzijn, dat ten grondslag ligt aan maatregelen op dit gebied, is in veel organisaties nog laag. Bij slechts 16 procent van de middelgrote bedrijven leefde het onderwerp informatiebeveiliging. Dat blijkt uit de jaarlijkse Hoffmann Statistiek, een onderzoek naar trends en ontwikkelingen op het gebied van fraude en cybercriminaliteit.

Het kwam in 2015 vaker voor dat medewerkers een bedrijf begonnen terwijl ze nog in dienst waren van een werkgever. Aan de ene kant gebeurde dit vaak vanwege de financiƫle zekerheid. Maar het kwam ook voor dat medewerkers de informatie, producten of klanten van hun werkgever gebruikten voor het opzetten van een eigen onderneming.

Afgelopen jaar steeg de vraag naar traditioneel beveiligingsadvies. De vraag naar manbeveiliging veranderde in de vraag naar informatiebeveiliging. Ook ontstond binnen het risk management meer vraag naar persoonsbeveiliging. Maar beveiliging staat niet stil. Het afdekken van de risico’s met de meeste impact moet het in 2016 gaan winnen van het idee dat je als bedrijf alles kunt en moet beveiligen.

Medewerkers die in financiƫle problemen zitten, vormden ook afgelopen jaar een grote risicogroep. Hier is volgens Hoffmann een duidelijk staartje te zien van de recessie. 71 procent van de medewerkers die in 2015 fraude of diefstal pleegde, had hiervoor een financieel motief.