Open source-project Axis voor video-authenticatie om integriteit van beelden te waarborgen

Open source-project Axis voor video-authenticatie om integriteit van beelden te waarborgen

Het vertrouwen in videobewijs speelt een belangrijke rol in de beveiligingssector en het is cruciaal om te kunnen garanderen dat video niet is bewerkt sinds de opname. Via het onlangs gelanceerde project voor video-authenticatie deelt Axis Communications een open source referentie-ontwerp dat een nieuwe methode biedt voor video-authenticatie en -verificatie.

Axis zal dit in zijn eigen camera’s implementeren als ondertekende video (‘signed video’). Peter Friberg, Director Solution Management bij Axis, legt de benadering van het bedrijf uit: “We zijn van mening dat bepaalde aspecten van de bewakingssector zo fundamenteel zijn dat samenwerking onontbeerlijk is, en dat een open source-project de meest effectieve manier is om samen te werken. Garanderen dat videobeelden opgenomen door een bewakingscamera authentiek en niet gemanipuleerd zijn, is zo’n aspect. Elke vraag over de authenticiteit van videobeelden kan een onderzoek of vervolging volledig ontwrichten. Tegelijkertijd wordt ook het vertrouwen in de waarde van videobewaking in het algemeen geschaad. Het video-authenticatieproject pakt dit probleem aan.”

Het open source-referentieproject kan door fabrikanten van bewakingscamera’s en aanbieders van videomanagementsoftware gebruikt worden als een duidelijke methode om de authenticiteit van videobeelden te bepalen, zonder dat fysieke toegang tot de camera nodig is en zelfs in offline-modus. In hun eigen camera’s moeten fabrikanten fraudebestendige hardware gebruiken om een unieke product-ID op te slaan en de video te ondertekenen.

Axis heeft documentatie vrijgegeven die het framework in detail behandelt en die als startpunt dient voor partners om een eenduidige methode voor video-authenticatie te implementeren. Softwarebibliotheken en documentatie van het video-authenticatieproject zijn beschikbaar op GitHub.

Ondertekende video is ontwikkeld door Axis als zijn eigen implementatie van de open source-authenticatiesoftware. Ondertekende video is beschikbaar in het tweede kwartaal van 2022 en zal Axis-klanten het vertrouwen en de zekerheid geven dat videobeelden niet gemanipuleerd zijn nadat ze door een Axis-bewakingscamera zijn opgenomen.

Ondertekende video voegt een cryptografische checksum toe aan video. Deze wordt ondertekend door de Axis-apparaat-ID en levert het bewijs dat de videobeelden in een bepaalde Axis-camera zijn gemaakt.

Binnen Axis-camera’s maakt ondertekende video gebruik van de Axis Edge Vault-hardwarecomponent, een veilige cryptografische rekenmodule die kan worden gebruikt voor cryptografische activiteiten op veilig opgeslagen certificaten. Axis Edge Vault biedt tegen manipulatie beveiligde opslag, waardoor elk apparaat zijn vertrouwelijke data kan beschermen. Ook wordt hierdoor een basis gelegd voor een veilige implementatie van meer geavanceerde beveiligingsfunctionaliteiten.

Axis Edge Vault beschermt de unieke Axis-apparaat-ID, een verzameling certificaten, waaronder een digitaal ondertekende versie van het wereldwijd unieke serienummer van het Axis-apparaat. Het slaat ook gevoelige gegevens op een veilige manier op en zorgt voor een veilige uitvoering van toepassingen. Het biedt veilige apparaatauthenticatie door gebruik te maken van de gestandaardiseerde methode IEEE 802.1AR.

“Wij zijn van mening dat ondertekende video de meest effectieve manier is om video te authenticeren: door een handtekening toe te voegen op het moment van opname en die via Axis Edge Vault te koppelen aan de unieke ID van de camera, wordt elke latere manipulatie duidelijk. Door de video-authenticatiesoftware als open source te delen met de bewakingssector, kunnen vergelijkbare benaderingen van andere fabrikanten een standaard worden voor video-authenticatie”, aldus Friberg.