Vleermuizen observeren in UNESCO World Heritage Mulu National Park Borneo dankzij MIC camera’s van Bosch

Vleermuizen observeren in UNESCO World Heritage Mulu National Park Borneo dankzij MIC camera’s van Bosch

Het tropische regenwoud van Borneo, waar temperaturen van dertig graden Celsius en een 100 procent luchtvochtigheid alledaags zijn, vormt een grote uitdaging voor camerasystemen. Het nationale park Mulu, UNESCO werelderfgoedgebied sinds 2000, beslaat een gebied met een oppervlakte gelijk aan Singapore. In dit gebied, dat alleen toegankelijk is per boot of vliegtuig, zijn enkele van de grootste grotsystemen ter wereld te vinden die worden bevolkt door vleermuizen en andere zeldzame dieren.

De directie van het park vroeg advies aan CTG Security Matrix, een integrator van Bosch, omtrent videobewaking voor enkele afgelegen zones in het park. Het beoogde doel was het vastleggen van heldere videobeelden van geselecteerde locaties in en om de grotten, waarmee onder meer de vleermuizen zijn te observeren en real-time videobewaking mogelijk is. Ondanks de uitdagende omstandigheden zoals volledige duisternis in de grotten, moesten de beelden van dusdanige kwaliteit zijn om te worden weergegeven op een beeldscherm in het Bat Observatory in het park. Hiervoor waren extreem robuuste camera’s vereist die betrouwbaar 24/7 kunnen functioneren bij extreme hitte, vochtigheid en duisternis. De camera’s zouden worden geplaatst in de grootste ruimte in een grot ter wereld, die 175 meter breed is met een hoogte tot wel 120 meter.

Gekozen werd voor drie Bosch MIC IP starlight 7000 HD PTZ camera’s die beschikken over ingebouwde starlight technologie van Bosch. Deze garandeert zeer gedetailleerde kleuren beelden in omstandigheden met een bijzonder lage lichtsterkte. Als de lichtsterkte zo goed als nul bedraagt, zorgt de belichter van de MIC IP starlight 7000i dat de camera beelden met een hoge kwaliteit kan blijven vastleggen in volledige duisternis over afstanden tot 175 meter. De stevige metalen behuizingen kunnen zware weersomstandigheden doorstaan zoals harde wind, regen, mist, stof, 100 procent vochtigheid (NEMA 6P en IP68) en temperaturen van -40 graden Celsius tot 60 graden Celsius. Dankzij de 30x optische zoomlens van de camera worden voorwerpen eenvoudig over grotere afstanden vastgelegd.

Alle apparatuur moest per vliegtuig naar het park worden vervoerd en daarna naar de grotten worden gebracht. Voor het videosysteem moest kilometers aan bekabeling dwars door het oerwoud worden aangelegd, waarbij steeds rekening moest worden gehouden met de beschermde status van het park. Bezoekers, de directie van het park en wetenschappers kunnen nu vleermuizen en andere beschermde wilde dieren observeren in de afgelegen en donkere delen van de grotten zonder de natuurlijke omgeving van de dieren te verstoren.