Falck bouwt nieuw veiligheidscentrum voor hoog risico industrie en publieke veiligheid

Falck bouwt nieuw veiligheidscentrum voor hoog risico industrie en publieke veiligheid

Falck neemt in 2018 een nieuw trainingscentrum op de Maasvlakte in gebruik. Er wordt een internationaal toonaangevend veiligheidskenniscentrum voor publieke en industriële brandweren en de offshore, maritieme en windindustrie gerealiseerd.

Daartoe heeft Falck met het Havenbedrijf Rotterdam een overeenkomst gesloten voor de uitgifte van het nieuwe terrein. Het in veiligheid en veiligheidstrainingen gespecialiseerde bedrijf verlaat zijn huidige locatie aan de Beerweg. Het aflopen van het huurcontract met het Havenbedrijf Rotterdam, voorjaar 2018, geeft Falck de gelegenheid om een volledig nieuw veiligheidscentrum te ontwikkelen. De verhuizing is tot stand gekomen met de volledige medewerking van het Havenbedrijf Rotterdam die verantwoordelijk is voor de exploitatie van de haventerreinen.

Al in 1985 werd op enkele kilometers van de huidige locatie een groot trainingscentrum opgericht voor brandweer, industrie, offshore en de maritieme sector vanuit een samenwerking tussen Havenbedrijf Rotterdam, Smit Internationale en de Nederlandse Veiligheidsdienst. Het belangrijkste doel van het veiligheidscentrum, toen onder de namen Risc en Nutec, was om een veilig woon- en werkgebied te creëren in de haven van Rotterdam. Het nieuwe terrein ligt een paar honderd meter oostelijk van het bestaande trainingscentrum.

De ingebruikname van het nieuwe terrein in 2018 behelst voor Falck veel meer dan louter een verplaatsing van activiteiten. Interactieve realistische beleving en koppeling tussen kennis en praktijk zijn de grondslagen voor de ontwikkeling van het nieuwe terrein. Het nieuwe centrum, dat ruim een hectare groter wordt dan het huidige terrein, wordt gebouwd en ingericht volgens de modernste standaarden voor techniek, milieu, arbeidshygiëne, veiligheid, en trainingstechnologieën zoals virtual reality omgevingen voor incidentbestrijding en crisismanagement. Daarnaast komt op het nieuwe terrein een fieldlab, voor onderzoek en praktijkexperimenten.