Nieuwe brandmeldinstallatie voor stadhuis en operagebouw Amsterdam

Nieuwe brandmeldinstallatie voor stadhuis en operagebouw Amsterdam

Lobeco Fire + Security heeft in samenwerking met installatiebedrijf Löwik de nieuwe brandmeldinstallatie geleverd voor het stadhuis en theater Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Dit omvangrijke project had een strakke montageplanning. Flexibele werktijden en technologie met remote toegang maakten het mogelijk om snel door te werken, met minimale overlast voor de gebruikers van de gebouwen.

De brandbeveiliging van beide gebouwen, inclusief de ondergrondse openbare parkeergarage, was vroeger geïntegreerd in één netwerk. Hierdoor kwamen brandmeldingen uit het theater binnen in het stadhuis. Vanwege de verschillende openingstijden was dit niet handig. Opera- en balletvoorstellingen vinden vaak ’s avonds plaats, als het stadhuis al gesloten is. Toen de verouderde brandmeldinstallatie moest worden vervangen, besloot men dan ook om twee separate netwerken aan te leggen: één voor het theater en één voor het stadhuis.

Lobeco implementeerde op basis van het bestek een grote hoeveelheid Siemens-technologie: 1154 melders (waarvan 72 handmelders), vier centrales en een bedieningspaneel in het theater. En 1566 melders (waarvan 120 handmelders), drie centrales en twee bedienpanelen in het stadhuis. “Projecten van deze omvang hebben we niet dagelijks”, aldus Richard Monster, Manager Sales bij Lobeco.

Om de brandveiligheid te borgen en de impact voor gebruikers van de gebouwen minimaal te houden, is de oude technologie stap-voor-stap vervangen door de nieuwe. Dit alles volgens een strakke planning. Servicetechnicus bij Lobeco, Niels Vermeer: “We hebben parallel aan elkaar de oude installatie afgebouwd en de nieuwe opgebouwd. Hierdoor was de brandbeveiliging elke dag up and running. De activiteiten in de gebouwen gingen tijdens de vernieuwing gewoon door. Om de overlast minimaal te houden, hebben we vaak buiten de kantooruren gewerkt. Sommige werkzaamheden, waaronder boren, mochten niet eens overdag worden uitgevoerd.”

De installatie van de apparatuur is verzorgd door Löwik installatietechniek. Lobeco kon op afstand, indien gewenst, meekijken. Vermeer: “Overdag zijn de melders één voor één vervangen. Wij deden op het einde van dag op afstand via remote een check op de installatie. Hierdoor konden we de snelheid erin houden en veroorzaakten we zo min mogelijk overlast. Alles draaide om efficiency, aangezien het gemeentehuis een publieke functie heeft en ook de voorstellingen in het opera- en balletgebouw moesten kunnen plaatsvinden.”

“De Cerberus Pro brandmeldcentrales hebben als voordeel dat ze alle type kabels aankunnen. Hierdoor hebben we de bestaande bekabeling volledig kunnen hergebruiken. Dat scheelt in de kosten en de doorlooptijd. Om valse alarmen te voorkomen, hebben we op verschillende plekken brandmelders met ASA-technologie toegepast. Deze kunnen brandrook onderscheiden van de rook die tijdens voorstellingen wordt gebruikt. In de entreehal van het Nationale Opera & Ballet zijn om esthetische redenen draadloze Swing-melders aangebracht. Zo’n mooie locatie wil je niet ontsieren door kabelwerk.”