Ruim 3500 vierkante meter aan kogelwerend en inbraakvertragend glas voor voormalig VROM-gebouw Den Haag

Ruim 3500 vierkante meter aan kogelwerend en inbraakvertragend glas voor voormalig VROM-gebouw Den Haag

Het voormalige VROM-gebouw aan de Rijnstraat in Den Haag wordt voorzien van ruim 3500 vierkante meter aan kogelwerend en inbraakvertragend glas. In het pand zetelen vanaf begin 2017 de ministeries van Buitenlandse Zaken, Infrastructuur en Milieu, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Glasspecialist Vetrotech Saint-Gobain is verantwoordelijk voor de installatie van het glas in samenwerking met Schüco, leverancier van gevelsystemen, architectenbureau OMA en opdrachtgever BAM. Volgens de partijen werden nog niet eerder in één project dergelijke ‘aantallen meters’ geplaatst van deze glassoorten.

Een overheidsgebouw vraagt vaak om hogere veiligheidseisen dan ‘normale’ gebouwen. Vandaar dat er veel kogelwerend en inbraakvertragend glas op maat is ontwikkeld door Vetrotech, waarbij rekening werd gehouden met factoren als gewicht (soms duizend kg per ruit), afmetingen, geluidwering en zonwering. Zo zijn Vetrogard en Polygard voor de buitengevels gecombineerd met zonwerende beglazing Coollite SKN. Ook is deze gecombineerd met de brandwerende beglazing Contraflam Lite. Hiervoor heeft Vetrotech de bestaande kogelwerende beglazing op maat doorontwikkeld.

De renovatie van Rijnstraat 8 moet uiteindelijk zorgen voor een flexibel rijkskantoor dat geschikt is voor meerdere organisaties. Architectenbureau OMA tekende voor het ontwerp en ontwikkelde samen met de oorspronkelijke architect Jan Hoogstad een integraal concept voor een moderne en comfortabele werkomgeving.