Fortas en Intergarde aangesloten op Burgernet

Fortas en Intergarde aangesloten op Burgernet

Sinds deze week worden de oproepen van Burgernet in de driehoek Maastricht, Eindhoven, Nijmegen ontvangen door de PAC van Intergarde. Hiermee is de alarmcentrale van Intergarde de tweede meldkamer in Nederland die is aangesloten op Burgernet en de enige meldkamer in haar werkgebied. De oproepen worden vervolgens doorgestuurd naar de mobiele surveillance van Fortas bestaande uit negen dienstwoningen en meer dan veertig surveillancevoertuigen.

Wanneer de politie in de regio Zuidoost-Nederland een Burgernetoproep plaatst, worden de surveillanten die op dat moment in de omgeving van het incident actief zijn geattendeerd door de meldkamer van Intergarde om uit te kijken naar een bepaalde persoon of voertuig. De surveillanten op de weg vormen hierdoor een veertig extra paar ogen om uit te kijken naar de omschreven personen/voertuigen en melding te maken aan de politie. Met deze samenwerking onderstrepen Intergarde en Fortas op welke wijze zij hun partnerschap in de praktijk vormgeven.

Burgernet is een unieke samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te vergroten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven. Vrijwel alle gemeenten in Nederland zijn aangesloten bij Burgernet.

De politie kan een Burgernetactie starten na bijvoorbeeld een melding van een inbraak, beroving of vermissing van een persoon. Burgernetdeelnemers in de buurt ontvangen een spraak- of sms-bericht met het verzoek uit te kijken naar een persoon, of een voertuig. Deelnemers kunnen informatie rechtstreeks doorgeven aan de politiemeldkamer, via het gratis Burgernetnummer 0800-0011. Die informatie wordt direct doorgegeven aan politie in de buurt. Na afloop ontvangen alle deelnemers bericht over het resultaat van de Burgernetactie.