‘Een op vijf Nederlanders maakt inbraak mee’

Een op de vijf Nederlanders heeft weleens een inbraak meegemaakt. Voor het merendeel is dit dan ook de belangrijkste reden voor de aanschaf van een alarmsysteem. Een kwart wil vooral hun gezin beschermen en laat daarom een alarm installeren. Dit blijkt uit de Nationale Veiligheidsbarometer van Securitas.

Het percentage inbraken is afhankelijk van de regio: in de Randstad zegt bijna een kwart van de ondervraagden dat er wel eens is ingebroken, in het oosten is dat 15 procent. Bij Nederlanders met een inkomen boven twee keer modaal is ruim een kwart slachtoffer geworden van inbraak, 2 procent zelfs vijf keer of meer. Van de inwoners met een minimaal tot modaal inkomen heeft een op de zes huishoudens te maken gehad met een inbraak.

Alhoewel 15 procent van de ondervraagden een alarm in huis heeft, laat bijna de helft dit niet onderhouden. Thijs van Rooden van Securitas: “Nederlanders die een inbraak hebben meegemaakt kiezen vaak voor de veiligheid van een alarmsysteem. Maar als je deze vervolgens niet goed onderhoud, kan dat alsnog tot onveilige situaties leiden. Wanneer je zelfstandig een alarm installeert, verdiep je dan ook in het onderhoud of schakel een professional in hierbij te helpen.”

Nederlanders geven hun veiligheidsgevoel thuis gemiddeld een 8,6. Wanneer men zich toch onveilig voelt, wordt dat met name veroorzaakt door inbraken in de buurt, onbekende geluiden of verdachte zaken in de omgeving. Het controleren van ramen en deuren is bij een onveilig gevoel de meest genomen maatregel. Mannen nemen minder maatregelen en voelen zich een stuk veiliger in huis dan vrouwen.

De top vijf van meest genomen maatregelen als men zich thuis onveilig voelt: 1. Ramen en deuren controleren, 2. Gordijnen sluiten, 3. Licht aanlaten, 4. Telefoon in de buurt houden of iemand bellen en 5. Sleutels in de buurt houden.