Helft Nederlanders ergert zich aan onduidelijkheid bij ontvangst organisatie

Onduidelijke informatie bij de ontvangst is voor Nederlanders de grootste ergernis bij een bedrijfsbezoek. De helft ergert zich als er bij aankomst bij een bedrijf niemand is om vragen aan te stellen of als onduidelijk is waar zij naartoe moeten. Dit blijkt uit onderzoek van hospitalityorganisatie Welkom! onder duizend werkende Nederlanders.

Voor ruim één op de vijf ondervraagden is een onvriendelijke receptioniste de grootste ergernis bij een bedrijfsbezoek. 17 procent vindt het vooral vervelend als er geen plek is om te zitten. Bezoekers hebben meer behoefte aan goede informatievoorziening dan vijf jaar geleden: toen was de onvriendelijke receptioniste de grootste irritatiebron. 70 procent van de ondervraagden geeft aan bij een goede ontvangst eerder in zee te gaan met een organisatie.

37 procent van de bezoekers vindt het belangrijk dat een gastvrouw oplet of hij of zij iets nodig heeft. Ook willen bezoekers bij hun komst op hun gemak worden gesteld door een gastvrouw. Vrouwen vinden dit belangrijker dan mannen: één op de drie vrouwelijke bezoekers en ruim één op vijf mannelijke bezoekers waarderen dit het meest bij een gastvrouw.

De top 5 van belangrijkste zaken die mensen verwachten van een gastvrouw ziet er als volgt uit: 1. Opletten of ik iets nodig heb, 2. Me op mijn gemak stellen, 3. Me vertellen waar ik alles kan vinden, 4. Er verzorgd uitzien, 5. Me iets te drinken aanbieden.

Volgens 77 procent van de ondervraagden krijgen de bezoekers van hun eigen organisatie geen attentie bij vertrek. Bij 23 procent van de organisaties gebeurt dit wel. Gemiddeld geven Nederlanders de gastvrijheid van bedrijven een 6,8.

Het onderzoek is uitgevoerd door Welkom!, het nieuwe hospitalitylabel van Securitas. De resultaten worden gebruikt om zicht op de markt te houden en in de advisering richting klanten van Welkom!. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Multiscope.