Nationale Veiligheidsbarometer: bedrijfsbeveiliging vaak niet op orde

Nationale Veiligheidsbarometer: bedrijfsbeveiliging vaak niet op orde

De beveiliging bij de meeste bedrijven is niet op orde. Op alle terreinen is het slecht gesteld met de veiligheid en organisaties beoordelen de eigen situatie als ‘uitermate kwetsbaar’. Panden zijn vaak eenvoudig binnen te komen voor criminelen, terwijl ook van binnenuit personeel eenvoudig kan frauderen of stelen. Dat blijkt uit de Nationale Veiligheidsbarometer van Securitas die een aantal keren per jaar wordt uitgevoerd.

Dit keer werden 374 managers, die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van een bedrijf, uitgebreid ondervraagd. Slechts 17 procent van de geïnterviewde security managers beschouwt de eigen organisatie als ‘onkwetsbaar’ als het gaat om veiligheid. Zij zijn er van overtuigd dat alles in orde is en dat het bedrijf een ‘onneembare vesting’ is.

Niet alleen laat de toegangscontrole bij veel bedrijven te wensen over, ook het afsluiten van het pand of de inzet van camera’s zijn onvoldoende om een veilige situatie te waarborgen. Het onderzoek toont aan dat werknemers zich in vergelijking met drie jaar geleden beter aan veiligheidsvoorschriften houden. Het overgrote deel van het personeel leeft de regels na: een stijging van 10 procent vergeleken met 2010.

In risicovolle sectoren zoals industrie en chemie wordt in toenemende mate de nadruk gelegd op het naleven van veiligheidsvoorschriften. Opvallend is dat de veiligheidsmanagers, die hun organisatie als kwetsbaar ervaren, zich over het algemeen wel veilig op de werkvloer voelen. Het veiligheidsgevoel is zelfs licht gestegen ten opzichte van vorig jaar en is door het hele land gemiddeld een 8,4. In Oost-Nederland voelt men zich het veiligst met een gemiddeld cijfer van bijna een 9.