Opmars van vrouwen in hospitality

Opmars van vrouwen in hospitality

Beheerden mannen in vroegere tijden het hospitalitydomein, tegenwoordig zijn het vooral vrouwen die werken als receptionist, gasten ontvangen en service verlenende functies uitoefenen. Dat meldt Welkom!, sinds 2014 het hospitality label van beveiligingsbedrijf Securitas.

Hospitality is volgens Welkom! de afgelopen jaren belangrijker geworden. Ursula Buiteman, Business Developer bij Welkom!: “In de bezoekbeleving heeft een zakelijke benadering plaatsgemaakt voor het geven van een goed gevoel. Mensen voelen vaker dan vroeger de behoefte om zich ergens écht welkom te voelen.”

Het aantal vrouwen in de zakelijke dienstverlening is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Die trend is ook zichtbaar bij Welkom!, waar inmiddels meer dan vierhonderd vrouwen werken. Buiteman: “Naast de voorkeur van veel vrouwen voor een deeltijdbaan, kunnen vrouwen het gevoel van gastvrijheid goed overbrengen. Vrouwen zijn expressief, hebben inlevingsvermogen en zijn vaak sensitiever dan mannen. Ook pikken ze non-verbale signalen snel op.”

Vrouwen presteren goed als gastvrouw of receptioniste, maar ook in de top van de gastvrijheidsindustrie zijn ze in opmars. Uit onderzoek van socioloog en onderzoeker Jenny Sok in opdracht van de Hotelschool in Den Haag blijkt dat vrouwen zelfs sneller carrière maken dan mannen. Sok keek naar de positieve factoren waarmee vrouwen de top behalen. Zes factoren zijn volgens haar van belang: motivatie, ambitie, sociale eigenschappen, competenties, persoonlijkheid en externe factoren.