Videobewaking en informatiebeveiliging centraal tijdens Bosch Talks

Videobewaking en informatiebeveiliging centraal tijdens Bosch Talks

Het beveiligen van datatransmissie en opslag van camerabeelden was één van de onderwerpen tijdens het Bosch Talks partnerevent dat door Bosch Security Systems op donderdag 20 april werd georganiseerd in Hilvarenbeek. Bosch maakt hiervoor onder meer gebruik van de in de camera’s ingebouwde Trusted Platform Module, een ‘kluis’ waarin alle informatie beveiligd is opgeslagen.

Gerard Otterspeer, Sales Manager Nederland van Bosch Security Systems, legde uit dat moderne netwerkcamera’s steeds krachtiger worden, vergelijkbaar met een krachtige PC. De beelden worden hierdoor ook vaker in de camera’s zelf (‘at the edge’) opgeslagen. Een voordeel hiervan is onder meer dat camerabeelden niet meer voortdurend in hoge resolutie over het netwerk hoeven te worden verzonden. Door alleen relevante beelden in hoge resolutie te versturen en de rest in een lagere resolutie, wordt fors bespaard op de bandbreedte. Maar hoe zijn de camera’s te beveiligen tegen indringers op het netwerk die camerabeelden willen uitkijken? Of wat als de camera zelf van de muur wordt geschroefd en meegenomen, hetgeen in de praktijk al regelmatig is voorgekomen? Zijn de camerabeelden dan eenvoudig door de criminelen te benaderen en liggen de netwerkgegevens dan op straat?

De camera’s van Bosch zijn hiertegen beschermd doordat zij onder meer niet beschikken over een eigen besturingssysteem, vertelde Otterspeer. “Doordat de camera’s geen eigen besturingssysteem hebben kunnen er bijvoorbeeld geen virussen in de camera worden geïnstalleerd. Alle verbindingen over het netwerk zijn versleuteld en steeds beveiligd met wachtwoorden. Onveilige poorten zijn standaard uitgeschakeld en het draaien van ‘third party’ software is niet mogelijk. Alle updates zijn bestanden die door Bosch zijn gesigneerd. Alle beelden en overige data is opgeslagen in de in de camera ingebouwde Trusted Platform Module, die is te vergelijken met een kluis. Zelfs als de camera in verkeerde handen valt, zijn de hierin opgeslagen camerabeelden niet af te spelen. Zelfs uit de bestandsgroottes is niet af te leiden of en wat er in de kluis is opgeslagen.”

Gedurende de dag waren nieuwe producten van Bosch te zien op een marktplein en vonden verschillende live (buiten)demonstraties plaats. Aandacht was er onder meer voor terreinbeveiliging met videobewaking, ontruimingsinstallaties en branddetectie door middel van cameratoezicht. Voor dit laatste heeft Bosch Aviotec ontwikkeld, waarmee vroegtijdige en betrouwbare detectie van rook en vuur mogelijk is direct bij de bron. Dit is vooral interessant voor hoge en grote ruimtes, waarbij detectie van rook door middel van detectoren aan het plafond langere tijd in beslag kan nemen, waardoor een beginnende brand zich ongemerkt kan ontwikkelen tot een stevige brand. Het algoritme voor branddetectie is ingebouwd in de Aviotec IP Starlight 8000 camera’s van Bosch. Deze zijn te integreren met het Bosch Control Center, NVR’s en brandmeldcentrales van Bosch. Detectie vindt plaats aan de hand van typerende eigenschappen van vuur (de kleur, het flikkeren en driehoekige vorm van vlammen) en rook (constante snelheid en richting met een typerende opwaartse beweging). Aviotec is te combineren met het nieuwe Paviro IP-systeem voor het afspelen van ontruimingsboodschappen.

Andere sprekers waren onder meer hacker Edwin van Andel over databeveiliging, Erwin Planting (Facility Manager van Bosch Security Systems), communicatiedeskundige Willem van Boekel en Kris De Gendt van Security Projects over een pand van de Belgische politie met appartement, café, kantoor, politiecel en verhoorlokaal waar getraind kan worden met levensechte situaties in een realistische omgeving. Met behulp van camerabewaking worden trainingen geëvalueerd met lipsynchroon beeld en geluid.