Hoffmann waarschuwt voor frauderisico’s tijdens vakantie

Met de zomervakantie in volle gang waarschuwt Hoffmann voor de risico’s van fraude gedurende de vakantieperiode. Zoals de meeste mensen op vakantie gaan, te gehaast en met te weinig voorbereiding, laten de managers vaak hun bedrijf achter. Er worden onvoldoende beveiligingsafspraken gemaakt met de plaatsvervangers én met de toeleveranciers. De laatste maand ziet Hoffmann een toename van fraude incidenten bij opdrachtgevers.

De meeste managers nemen voor hun vakantie goed de tijd om samen met de plaatsvervangers de lopende zaken over te dragen. Vaak ligt de aandacht dan voornamelijk op het operationeel draaiend houden van de processen, of bereikbaarheid van kantoor bij afwezigheid van de backoffice. Juist deze onderbezetting brengt risico’s met zich mee. Want wordt ook de tijd genomen om de eventueel extra ingehuurde parttime krachten voldoende op de hoogte te brengen van de beveiligingsmaatregelen? Uit de preventieve onderzoeken die Hoffmann uitvoert, blijkt dat de code van het alarmsysteem in veel gevallen te breed bekend is. In de vakantietijd deelt een groot deel van de organisaties de alarmcode ook met de tijdelijke inhuurkracht. Daarbij wordt dan ook nog eens vergeten om de code te wijzigen na de vakantieperiode. Of nog erger: autorisatie-codes om bijvoorbeeld (salaris-)betalingen te doen, worden uitgewisseld. Controle daarop is zeker gewenst.

Juist tijdelijke inhuurkrachten blijken gevoelig voor opportunistische diefstal. Uit de Hoffmann statistiek van 2011 bleek al een toename van diefstal van goederen door externen. Deze trend is ook te zien in de onderzoeken van de laatste maand. Opvallend daarbij is dat veel daders vaak gewoon weer terugkeren bij andere opdrachtgevers, waar ze weer hun slag kunnen slaan. Screening van (tijdelijke) medewerkers is cruciaal, want interne criminaliteit veroorzaakt niet alleen financiële verliezen, maar ook ernstige imagoschade.